Samen de schouders eronder

  • Zwolle
  • 13 februari 2018

Het was hard werken, dat ontkent Willemijn ten Hoopen niet, maar het was ook een ervaring om nooit te vergeten. Tijdens de voltijd opleiding Brandweerofficier kreeg ze een kijkje in de keuken van diverse korpsen, ook in het buitenland. Allemaal even hulpvaardig en bereid om haar iets te leren. En precies die hulpvaardigheid tekent IJsselland: “Iedereen wil helpen, ook tijdens een incident en daarna. Samen de schouders eronder en ervoor gaan.”

De opleiding tot brandweerofficier betekent ook opgeleid worden tot manschap en bevelvoerder, zowel beheersmatig als repressief. Willemijn: “Per repressieve opleiding draaide ik twee weken stage: een week in een korps buiten onze regio en een week binnen IJsselland. Dat laatste vond ik belangrijk om de mensen en het gebied te leren kennen waar ik uiteindelijk ga werken. De opleiding was mede daardoor erg intensief, waardoor ik soms buiten de opleiding zaken moest laten vallen. Gelukkig kreeg ik veel begrip en steun van familie en vrienden. Soms zelfs meer begrip dan ik zelf voor de situatie had.”

Diversiteit
Haar klasgenoten kwamen uit heel het land, met haar meegerekend 13 personen. Een enkeling had al een functie binnen de brandweer of een andere hulpdiensten, maar ook van buitenaf voegden deelnemers zich bij de opleiding. Willemijn: “Die diversiteit en onze verschillende achtergronden namen we mee tijdens de lesdagen.”

Berliner Feuerwehr
Het meedraaien bij Berliner Feuerwehr, december 2016, maakte diepe indruk op haar. Ze vertelt: ”Net na het eten in een restaurant op onze eerste avond in Berlijn, zag het blauw van de hulpdiensten. Er was een aanslag gebeurd op het Breitscheidplatz. We boden onze hulp aan, maar dat was toen niet nodig. De dagen erna stonden volledig in het teken van de aanslag, wat dit voor impact had op het korps en op de stad Berlijn. Daar leerde ik: je kunt niet óveral op voorbereid zijn, maar zorg ervoor dat het grootschalig brandweeroptreden op orde is.”

Uitkijken naar de eerste dienst
Willemijn werkte tot de start van de opleiding, nu anderhalf jaar geleden, als planner en op het secretariaat en gaat vanaf half maart aan de slag bij team Risicobeheersing: “Er is nog geen zicht op wanneer er plek is in de OvD-pool, dus tot die tijd blijf ik oefenen, bijscholen en meedraaien. Ik kijk er ontzettend naar uit om mijn eerste piketdienst te draaien in deze regio en om aan de slag te gaan met mijn beheersmatige functie bij team Risicobeheersing.”

Wij gebruiken cookies